Рус Укр
Вівторок, Квітень 23, 2024 Редакція Реклама

Заборонена УПЛ. Чернігівська "Десна" і небезпечний прецедент

Заборонена УПЛ. Чернігівська "Десна" і небезпечний прецедент
4 Червня 2017 10695

«На Загальних зборах клуби – Учасники УПЛ затвердили склад Учасників УПЛ на сезон-2017/18: «Дніпро» (Дніпро) та «Волинь» (Луцьк) замінять «Маріуполь» (Маріуполь) та «Верес – Рівне» (Рівне), які здобули це право за підсумком процедури атестації», - таке повідомлення опубліковано на сайті Української футбольної Прем'єр-Ліги.

 

По суті, у цій короткій фразі «здобули право за підсумком процедури атестації» криється революція, віха в історії розвитку не тільки українського, а й, вочевидь, щонайменше всього європейського спорту.

 

Феномен "Десни"

 

Як знають постійні читачі "Високого Валу", у Чернігові я живу з грудня 2016 року і за цей час "Десна" провела у Чернігові 0 матчів. Нуль.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я ОРГАНІЗОВУВАВ МЕГАМАРШ У ВИШИВАНКАХ У РОСІЇ. У МЕНЕ АКЦЕНТ. ПРОБАЧТЕ

 

Але, навіть при тому, що взимку в українському футболі тривала перерва, а в цей час у Чернігові виступали дві команди волейбольної Суперліги ("Педуніверситет-ШВСМ" та "Буревісник-ШВСМ"), та проходив, наприклад, кубок України з важкої атлетики, у газеті з якою я співпрацював, як мінімум 1/2 єдиної у номері спортивної смуги, а то й вся та смуга, була присвячена саме "Десні".

 

А ось про Кубок з важкої атлетики так й взагалі не написали. При тому, що, повторюся, це був той період, коли офіційні матчі "Десна" не проводила. Як для приїжджої людини, що любить спорт, це було для мене дуже дивно.

 

 

Потім відновився чемпіонат. "Десна", яка готувалася до Прем'єр-Ліги й, у зв'язку з реконструкцією газону на чернігівському стадіоні імені Гагаріна, у Чернігові не грала, все-одно була однією з постійних міських тем для обговорення.

 

Незважаючи на те, що "Десна" не грала у Чернігові, вона не втрачала зв'язок з містом. За клуб тут реально вболівають, або, по менш цікавляться ним навіть ті, кому, в принципі, на спорт наплювати.

 

Додамо до цього непогану роботу прес-служби, автобусні тури на матчі команди для уболівальників, проведений ребрендинг і новий дизайн форми і виходить зовсім непогана команда рівня вищого українського дивізіону.

 

І після того, як "Десна" гарантувала друге місце у Першій лізі, а разом з ним, як здавалося, путівку до Прем'єр-Ліги, місто застигло в очікуванні того, коли ж у Чернігові відбудеться те, чого тут ще не було ніколи - перший матч вищого українського дивізіону, в якому зіграє чернігівська команда.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ЦЕ ВЕЛИКИЙ КРОК»: ЧЕРНІГІВЦІ ПРО ВИХІД «ДЕСНИ» ДО УПЛ. ВІДЕО

 

"Десна" - поза Прем'єр-Лігою

 

За ці дні читав кілька версій того, чому "Десні" не видали атестат й, отже, не пустили до Прем'єр-Ліги. Були натяки на "чорну" бухгалтерію, погану історію президента клубу.

 

Підсумок підбив віце-президент Федерації футболу України Олександр Бандурко. З його слів, "Десна" не відповідала 5 критеріям атестації, у тому числі, не надала достатні фінансові гарантії й, на відміну від "Вереса"(який зайняв 3 місце в Першій лізі, але тепер, вочевидь, займе місце чернігівців в елітному дивізіоні), не привезла у атестаційний комітет ФФУ представників обласної й міської влади.

 

 

«Навіть елементарного – договору із стадіоном – вони не мають», - стверджує пан Бандурко.

 

Я не дивився фінансову звітність "Десни". Але стежив за нею з боку. Причому "з боку" - це відразу у декількох сенсах.

 

Мій улюблений клуб - "Динамо" (що, правда, не заважає мені бажати динамівцю Ярмоленку перейти в чемпіонат ТОП-5 вже цього літа), а з'явившись у Чернігові відносно недавно, якихось коренів у чернігівському спорті я ще не відчуваю.

 

Так ось, стадіон Гагаріна, на якому повинна грати "Десна", він, дійсно, не її, він державний. Але, незважаючи на це, "Десна" вклала свої гроші й зробила на ньому газон з підігрівом.

 

Стояло питання з реконструкцією трибуни. Самотужки "Десна" його реалізувати не могла. Але буквально днями міністр спорту пан Жданов пообіцяв вкластися й допомогти з реконструкцією.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "МИ ЗРОБИМО ВІДПОВІДНІ ВЛИВАННЯ" - МІНІСТР СПОРТУ ДАВ НАДІЮ ВБОЛІВАЛЬНИКАМ "ДЕСНИ". ВІДЕО

 

Стадіон у Рівному ж обіцяють відремонтувати лише в 2019 році, причому місцеве видання "Голосно" називає його промовистим словом "Колізей". Я думаю, вже з цієї назви зрозуміло чому…

 

 

Поки очікується, що грати "Верес" буде у Луцьку. Що не тільки штучно збільшить число команд УПЛ, які не грають за пропискою, але і вже викликає невдоволення фанатів "Волині".

 

Що стосується претензій до фінансів "Десни", то тут можна тільки приєднатися до питання, опублікованого на сайті чернігівського клубу: «Чому Федерація не може відкрити джерела фінансування всіх клубів?». Бо виходить якось вже дуже вибірково. З розряду: "друзям все, ворогам - закон".

 

Небезпечний прецедент

 

Повернемося до того, з чого почали. Формулювання сайту УПЛ звучить просто геніально: «здобули право (на виступ у Прем'єр-Лізі, - прим.)  за підсумком процедури атестації».

 

Фактично цим убитий спортивний принцип. Тепер не важливо як ти стрибаєш, бігаєш, скільки голів забив. Навіть не важливо скільки у тебе уболівальників.

 

Тобто яке місце в чемпіонаті ти займеш - не важливо. Не важливо взагалі чи грав ти в ньому. Головне - "право процедури атестації".

 

Так, у футболі іноді бувало, що юристи перекривали результати, показані на газоні. Але, зазвичай, це відбувається або якщо гравець, який вийшов на поле, не мав на це право, як було з мадридським "Реалом" у минулому розіграші Кубка короля, або якщо було доведено, що матчі були договірними, як це було під час знаменитого "Моджігейта"з "Ювентусом".

 

До заявки "Десни", наскільки відомо, немає претензій, так само як і не було доведених випадків договірних матчів.

 

Що буде з українським футболом завтра? Чемпіона сезону 2017/18 оголосять за результатами атестації, проведеної в ході закритого від преси аукціону? По суті, тепер можливо все.

 

Керівництво "Десни" заявило, що може припинити фінансування клубу, у зв'язку з рішенням функціонерів про недопущення чернігівців у Прем'єр-Лігу. По суті, Чернігів може втратити команду.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВЛАСНИКИ «ДЕСНИ» ПОГРОЖУЮТЬ ПРИПИНИТИ ФІНАНСУВАННЯ КЛУБУ, ЯКЩО ЙОГО НЕ ПУСТЯТЬ ДО ПРЕМ’ЄР-ЛІГИ

 

Найпопулярнішу команду міста. Команду, яка популяризує не тільки футбол, але і, в принципі, спорт.

 

А Україна - втратити цілий футбольний регіон в епоху, коли, чого вже приховувати, спорт взагалі і футбол зокрема, у країні далеко не процвітають.

 

Тому дивним здається мовчання міської та обласної влади, до яких вже волало керівництво "Десни", а тепер з офіційною петицією звернулися і вболівальники.

 

Але, здається, чернігівцям не варто особливо сподіватися на владу. А ось на спортивній арбітражній суд у Лозанні надій більше. Мені здається, там варто спробувати знайти правду…

 

Сєргєй Карась

Коментарі

Топ-новини

241 вибух за тиждень: Чаус про обстановку на прикордонні та ракетний удар по Чернігову

За тиждень росіяни 50 разів обстріляли 25 населених пунктів. Зафіксовано 241 вибух.   Про це повідомив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус у своєму каналі в Telegram.   ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЧЕРНІГОВІ ВІДКРИЛИ ЄДИНИЙ ЦЕНТР ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИМ ВНАСЛІДОК РАКЕТНОЇ АТАКИ 17 КВІТНЯ   «Внаслідок ракетного обстрілу Чернігова загинуло 18 людей, 89 зазнали поранень. Пошкоджено 24 будинки. У Новгород-Сіверському районі пошкоджено будинки, комунікації,

Останні новини

Всі новини

23 Квітня 2024

11:20

Ветеран з Чернігова відкриває автомийку

10:17

Програму додаткової грошової допомоги для пенсіонерів продовжено ще на 3 місяці

09:25

Воїна з Чернігівщини нагородили почесним нагрудним знаком «Золотий хрест»

22 Квітня 2024

17:17

Чернігівка виборола золоту медаль серед дівчат в турнірі з шахів на Чемпіонаті України

16:18

Родині з Новоселівки американці подарували модульний будинок

15:30

На Чернігівщині п’яний водій на позашляховику пропонував патрульним 10 тисяч гривень хабаря

14:17

Дві доби не було зв’язку: у Чернігові патрульні допомогли чоловіку, у якого ймовірно був інсульт

13:33

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го

12:19

Житлову субсидію на неопалювальний період призначать автоматично, але не всім: кому треба звернутися до ПФУ

11:18

У Чернігові водійка на легковику збила мотоцикліста

10:29

241 вибух за тиждень: Чаус про обстановку на прикордонні та ракетний удар по Чернігову

09:30

Юлія Тимошенко та Валерій Дубіль з командою передали цінне обладнання прилучанам, бійцям 119 бригади

19 Квітня 2024

16:16

Майже 12 мільйонів гривень на пільгові кредити у села: як на Чернігівщині втілюється Обласна програма «Власний дім»

15:18

Ще 10 людей перебувають у важкому стані після ракетного удару по Чернігову 17 квітня

14:20

На Чернігівщині через негоду без електрики понад 3 тисячі абонентів

13:33

По Чернігову та області вночі очікуються заморозки

12:22

На Чернігівщині, під час нересту, браконьєри завдали збитків рибному господарству на понад 64 тисячі гривень

11:18

Важкопоранений військовий Віталій Шумей, за яким весь час доглядає батько, заговорив

10:19

«єВідновлення»: на Чернігівщині сформували майже 300 сертифікатів на придбання житла замість знищеного

09:25

На Новгород-Сіверщині відкрили меморіальну дошку на честь полеглого воїна

18 Квітня 2024

17:25

У Чернігові відкрили єдиний центр допомоги постраждалим внаслідок ракетної атаки 17 квітня

17:00

Переваги та різновиди точкових світильників

16:16

Встигла доїхати до Полтавської області: поліцейські розшукали та повернули додому 16-річну дівчину з Семенівщини

16:00

Как реагировать на отказы при поиске работы: стратегии и советы по поддержанию уверенности

15:17

Шістьом громадам Чернігівщини передали спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань

Дивитися більше новин

Відеосюжети

Всі відео
 Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у серпні 2023-го
22 Квітня 2024

Хто і як обирав драмтеатр у Чернігові місцем проведення зустрічі військових і виробників дронів у

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку людей – БФ «Надія»
16 Квітня 2024

Лікарні Донбасу, Дніпра та прифронтових регіонів отримали цінне медичне обладнання для порятунку

«Батьківщина» не підтримала насильницьку мобілізацію
12 Квітня 2024

«Батьківщина» не підтримала насильницьку

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від патрульних
7 Березня 2024

У Чернігові п’яний водій намагався втекти від

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний законопроєкт уже в парламент
7 Березня 2024

«Батьківщина» вимагає запровадити мораторій на розпродаж землі до кінця війни – відповідний

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів ВІДЕО
21 Лютого 2024

З прикордонного обстрілюваного села поліцейські евакуювали родини пенсіонерів

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи ВІДЕО
5 Лютого 2024

У Ягідному нині ремонтують понад 20 будинків: утеплюють фасади і змінюють дахи

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів ВІДЕО
22 Січня 2024

БФ «Надія» передав Державній прикордонній службі 100 fpv-дронів

 Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні Чернігівщини
19 Січня 2024

Протитанковий рів, бетонні піраміди та ДОТи: які оборонні споруди будують на прикордонні

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної мобілізації
12 Січня 2024

Юлія Тимошенко: Ми захистили людей від свавілля і відстояли принципи справедливої та ефективної

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу. ВІДЕО
7 Грудня 2023

У Чернігові п’яний водій в’їхав в огорожу.

«День у Медійній Студії «MICS 4U»
3 Серпня 2023

«День у Медійній Студії «MICS

Дивитися більше відео